CMVEABratuseni CMVEABratuseni CMVEABratuseni

Merceologie

Perioada de studii

4 ani

Forma de invățământ

Full-Time

Despre specialitate

SPECIALITATEA 41630 „MERCEOLOGIE”

activează în cadrul Colegiului de Medicină Veterinară şi Economie Agrară din Brătuşeni, începând cu anul 2007, unde îşi fac studiile 95 de elevi.

Specialitatea „Merceologie” vizează pregătirea cadrelor cu studii medii de specialitate pentru activitatea de achiziţie, codificare, expertiză şi comercializare a produselor agroalimentare de origine animală şi vegetală. Specialistul în merceologie trebuie să aibă o pregătire teoretică şi practică pentru a activa ca organizator şi executor al activităţilor menţionate, întocmirea şi ţinerea documentaţiei corespunzătoare fiecărei activităţi. Specialistul în merceologie poate activa la întreprinderile agricole şi agroindustriale, agrofirme, întreprinderi comerciale, societăţi pe acţiuni, la camerele de comerţ şi industrie, în serviciul vamal, ocupînd funcţiile de merceolog, expert de mărfuri, specialist în certificarea mărfurilor, şef depozit, vînzător -consultant, diler, manager la întreprinderi , marketolog, antreprenor etc. conform Clasificatorului Ocupaţiilor în vigoare.

În cadrul disciplinelor activează cercuri care permit elevilor să confecţioneze: machete, planuri de afaceri, mostre, tabele, planşe, desene şi alte materiale didactice. Acest material bogat este prezentat şi la conferinţe ştiinţifice, expoziţii, concursuri: „Cel mai bun în profesie”, „Cel mai bun antreprenor al anului” etc., activităţi ce dezvoltă creativitatea elevilor şi simţul de gospodar. Practica tehnologică şi de diplomă se desfăşoară în cadrul Staţiunii didactico-experimentale, la întreprinderi de profil din ţără şi de peste hotare.

 

Angajare

  • Merceolog
  • Expert de mărfuri
  • Specialist în certificarea mărfurilor
  • Șef depozit
  • Vînzător -consultant
  • Manager la întreprinderi
  • Antreprenor
  • Dealer

Admiterea

Dupa finalizarea gimnaziului, durata de studii - 4 ani,
cu posibilitatea de a susține examenul de bacalaureat.